TENTOONSTELLING

JODI (DIRK PAESMANS - BE EN JOAN HEEMSKERK - NL)
Jodi, het wereldwijd bekende pioniersduo van de Net Art in 1995, werkt sinds verschillende jaren rond het herwerken van videospellen (bv. “Untitled Games”, 1996-2001). Na Transmediale 2006 in Berlijn en na New York (http://rhizome.org/events/JODI/), stelt iMAL dit werk van Jodi in Brussel voor. Hier zal een interpretatie van het ultra gewelddadige spel ‘Max Payne’ voorgesteld worden, een interpretatie die gebouwd is op een compilatie van ‘Cheats’, deze “truuks” worden door de ontwikkelaars van het spel opgenomen om de spelers toe te laten uit een impasse te geraken.

"We wanted to do something that was non-aesthetically ours. No scary black blobs on jumping white backgrounds, but trying to achieve the impossible - an abstraction within the aesthetic of a game which is already set."
http://maxpaynecheatsonly.jodi.org
Meer info over Jodi : http://en.wikipedia.org/wiki/Jodi


TOSHIO IWAI (JP)
Toshio Iwai is een van de grootste Japanse hedendaagse kunstenaars. Digitaal en multidisciplinair kunstenaar die geluid, beelden en interactiviteit bestudeert sinds begin jaren ‘80. Hij is waarschijnlijk een van de eerste hedendaagse kunstenaars die de wereld van de videospellen is binnengetreden om er zijn creaties vanaf 1987 voor te stellen. Daar waar deze vaak vertrouwelijk zijn gebleven of niet buiten Japan verdeeld, is dit niet het geval met ElectroPlankton dat in 2005 voor Nintendo DS in Japan, en in 2006 in Europa is uitgebracht.

Electroplankton stelt een nieuw soort spel voor, waar het er niet om gaat om te winnen of te doden: het is een ludieke, muzikale, poëtische en esthetische ervaring die de mogelijkheden van de interface van DS (styluspen en twee schermen) optimaal gebruikt.
http://electroplankton.nintendods.com/flash.html
Meer info over Toshio: http://en.wikipedia.org/wiki/Toshio_Iwai


COLLECTIF //////////fur/// (VOLKER MORAWE EN TILMAN REIFF - DE)
Painstation is een Arcadespel voor 2 spelers waar de verliezer lichamelijk wordt gestraft. Gebaseerd op Pong, een van de allereerste videospellen, speelt Painstation op de grens tussen weerstand tegen pijn en de verslaving van de spelers. De smaak van de overwinning is des te sterker omdat zij door straf en lijden is verkregen...

Deze installatie is al getoond geweest op vele festivals (DEAF03, Emergences/Villette-Numérique 06,...), prijzen gewonnen (ex. International Media Art Awards (SWR/ZKM) in 2003, vernoemd op Ars Electronica 2002), Painstation is nog nooit getoond in Brussel. http://www.painstation.de


Tijdens de tentoonstelling zal permanent een Machinima compilatie vertoond worden, in samenwerking met Forum des Images (Paris) en het festival Paris Cinéma.
http://www.forumdesimages.net
http://www.pariscinema.org/


ANGELO VERMEULEN (BE) EN LOUIS BLACKBURN (CA)
Drumlander (nickname van het duo Angelo en Louis) stelt een lunapark voor bestaande uit een selectie van alternatieve underground videospellen en/of vrije software gekozen op basis van originaliteit en/of esthetische kwaliteiten. Zij zijn in zekere zin de curatoren van deze ‘gamezone’ die bewijst dat spellen niet alleen door grote commerciële studios worden geproduceerd. Een netwerk van verschillende spellen zal in het lunapark op een tiental computers geplaatst worden. Wie weet? Misschien zal u tegen of met de twee kunstenaars kunnen spelen.


JULIAN OLIVER (NZ) EN STEVEN PICKLES (UK)
Fijuu is een audiovisuele 3D installatie waar de speler(s) muzikaal improviseren door voorwerpen te manipuleren. Fijuu2 werd volledig ontwikkeld met vrije software en werkt onder Linux.
http://soundtoys.net/toys/fijuu2
Meer info over Julian Oliver: http://selectparks.net/%7ejulian/index.php


WALTER LANGELAAR (NL)
Een installatie waar de speler zijn rivalen op een trap zonder einde achtervolgt; een parodie op de sociale ladder.
Walter Langelaar zijn website: http://www.lowstandart.net/